вівторок, 15 грудня 2015 р.

Порядок найменування військових частин

Бойовий прапор
малюнок © Міністерство оборони України

Порядок написання дійсних найменувань військових частин, установ, вузлів зв'язку, органів та підрозділів, вищих військових навчальних закладів та організацій:

Президент про нову Воєнну доктрину України

ЗСУ

2 вересня на засіданні Ради національної безпеки і оборони України, було схвалено і запропоновано для затвердження Президенту України проект нової редакції Воєнної доктрини України.

Нова Воєнна доктрина України офіційно констатує, що воєнним противником України є Російська Федерація, та ставить завдання з передислокації військових частин і з’єднань і створення належної військової інфраструктури у східних та південних областях, заявив Президент Петро Порошенко, відкриваючи обговорення на РНБО нової редакції воєнної доктрини України.

«Всі актуальні загрози та воєнні виклики, на жаль, пов'язані з Росією. І всі вони носять тривалий характер. Свідоме чи підсвідоме несприйняття незалежності України настільки глибоко укорінене в менталітеті російської політичної еліти, що воно нікуди не подінеться в історичній перспективі», – заявив Глава держави. 

Затверджена нова Воєнна доктрина України. Загрози, шляхи та ролі

Воєнна доктрина

Президент Петро Порошенко, 24 вересня, підписав Указ №555/2015, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 вересня 2015 року «Про нову редакцію Воєнної доктрини України».

Як зазначено у преамбулі, перегляд та уточнення доктринальних положень щодо формування та реалізації воєнної політики України зумовлений тимчасовою окупацією Російською Федерацією частини території України − Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, розпалювання Росією збройного конфлікту в східних регіонах України та руйнування системи світової та регіональної безпеки і принципів міжнародного права.

Концепція інтегрованого управління кордонами

Ukrainian Military Pagesфото © Державна прикордонна служба

Схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 р. N 1149-р (набирає чинності з 1 січня 2016 року).

Проблема, яка потребує розв'язання

Зважаючи на складне та динамічне безпекове середовище довкола України, а також з урахуванням обсягу зобов'язань, узятих Україною в рамках виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України та імплементації Порядку денного асоціації між Україною та Європейським Союзом, основними проблемами у сфері інтегрованого управління кордонами є: 

Військова термінологія: основні скорочення

Польова форма української армії

Основні скорочення, що застосовуються в бойових (та інших) документах:

Загальновійськові частини і підрозділи
Механізована бригада, полк, батальйон, рота, взвод, відділеннямбр, мп, мб, мр, мв, мвід
Танкова бригада, полк, батальйон, рота, взводтбр, тп, тб, тр, тв
Аеромобільна бригада, полк, батальйон,
рота, взвод, відділення
аембр, аемп, аемб, аемр, аемв, аемвід
Аеромобільно-десантний батальйон (рота)аемдб, аемр
Повітряно-десантна бригадапдбр
Парашутно-десантний батальйон, рота, взвод, відділенняпдб, пдр, пдв, пдвід
Гранатометний взвод, відділеннягв, гвід
Комендантська рота, взводкр, кв